Tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis

GRIEŽYNĖ - 2012

2012 m. rugsėjo  5 - 9 d.

 

 

english

 

 Festivalis

Dalyviai

Programa

  Renginiai 

Rengėjai

Istorija

Rėmėjai

 

 

 

Griežynė   
2000  
2004 
2006   2008

2010

 

Festivalio renginiai:


Rugsėjo 5 d., trečiadienis, 17 val. Panevėžio kraštotyros muziejaus archyvo fotografijų parodos „Muzikantas tarp žmonių“ atidarymas ir koncertas Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje (Vilniaus g. 41).
Parodoje eksponuojamos Panevėžio kraštotyros muziejaus fotografijų rinkinio nuotraukos, iliustruojančios tarpukario žmonių santykį su muzika ir muzikos instrumentais. Didžioji dalis čia pateiktų nuotraukų yra vieno tarpukario miestelio fotografo – miežiškiškio Vinco Ferinausko (1892–1975) darbai, atspindintys sodžiaus žmonių švenčių bei pasilinksminimų tradicijas.

Rugsėjo 5 d., trečiadienis, 18 val. Sauliaus Petreikio ir Algirdo Klovos world music projektas Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39).
Pirmasis „Griežynės“ koncertas tradiciškai skiriamas pasaulio muzikai. Lietuviška, airiška ir kitų tautų liaudies muzika jungsis su šiuolaikiniais žanrais ir liesis naujais, unikaliais garsais.

Rugsėjo 5 d., trečiadienis, 19 val. Grupės „Domo Emigrantes“ (Italija) koncertas Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39).
Skambės Sicilijos, Puglijos, Kampanijos, Kalabrijos ir kitų Italijos regionų liaudies dainos bei šokiai.

Rugsėjo 6 d., ketvirtadienis, 15 val. Popietė su tautodailininku Jonu Bugailiškiu (Aušros vartų g. 17–10).
Festivalio svečiams ir Lietuvos folkloro entuziastams suteikiama unikali galimybė pamatyti, kaip gimsta muzikos instrumentai nagingo meistro rankose. Svečiuosimės tautodailininko Jono Bugailiškio dirbtuvėse. Šio nagingo medžio drožėjo, skulptoriaus, liaudies instrumentų kūrėjo pagamintomis kanklėmis, ragais, būgnais muzikuoja ne vienas lietuvių bei užsienio folkloro ansamblis, pavieniai muzikantai.
 
Rugsėjo 6 d., ketvirtadienis, 18 val. Lietuviškos tradicinės muzikos koncertas Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39).
Skambės tiek pačių mažiausių, tiek pačių brandžiausių Lietuvos muzikantų įvairiais muzikos instrumentais atliekamos melodijos.

Rugsėjo 6 d., ketvirtadienis, 20 val. Festivalio svečių pasirodymai Vilniaus kavinėse ir baruose.
„Visų Šventųjų bare“ (Visų šventųjų g. 7) koncertuos grupė „Domo Emigrantes“ (Italija), Užupio kavinėje (Užupio g. 2) – grupės „Duo Paganum“ (Vengrija), „Abra“ (Latvija), restorane „Marceliukės klėtis“ (Tuskulėnų g. 35) – grupė „Liutaš“ (Baltarusija), „Opplett” (Norvegija) . Tai puiki proga tiesiogiai pabendrauti su festivalio svečiais.
 
Rugsėjo 7 d., penktadienis, 15 val. Folkloro dirbtuvės Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39).
Jau įprastame „Griežynės“ renginyje svečiai pristatys savo instrumentus, pasakos apie jų gamybą, muzikavimo tradicijas, demonstruos atlikimo manierą, tradicinį repertuarą. Dirbtuvėse šeimininkaus etnomuzikologė dr. Gaila Kirdienė.

Rugsėjo 7 d., penktadienis, 18 val. Didysis „Griežynės“ koncertas Vilniaus Mokytojų namų Didžiojoje salėje (Vilniaus g. 39).
Tai pagrindinis festivalio renginys, kurio metu dalyviai ir svečiai demonstruoja gražiausius ir vertingiausius savo repertuaro kūrinius. Klausytojams tai puiki proga išgirsti ir pamatyti visus muzikus drauge. Be to, didžiajame koncerte dažnai būna ir malonių staigmenų.

Rugsėjo 8–9 d., šeštadienis, sekmadienis. Festivalio dalyvių išvyka į Kauno rajoną.
Gražia „Griežynės“ tradicija tapo Lietuvos gyventojams atvežti festivalį į namus. Kaimuose vis dar yra šviesuolių, liaudies muzikos entuziastų, kurių muzika ir dainos skambės festivalio svečiams. Šie susipažins su kaimo žmonių buitimi ir muzika, o vakare pademonstruos savo meną.
Šeštadienį 17 val. Vilkijoje, Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejuje (Kauno mažoji g. 2), koncertuos festivalio svečiai ir Lietuvos muzikantai. 21 val. Padubysio kaime, Romos ir Eimanto Zalensų kaimo turizmo sodyboje, vyks vakaronė. Sekmadienį 15 val. Antalkių kaime, Laimos ir Stasio Sadauskų kaimo turizmo sodyboje, nuskambės baigiamasis „Griežynės“ koncertas.


 

 

 

 

 

 

© 2012

D. Lingė