Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Šiaulių krašto dainų ir šokių šventė augins „Skambantį gyvybės medį“
2022-05-23

 

Paskutinį gegužės savaitgalį Kuršėnuose, Daugėlių pušyno estradoje, vyks dainų ir šokių šventė „Skambantis gyvybės medis“, kurioje dalyvaus gausus būrys mėgėjų meno kolektyvų, atlikėjų iš Šiaulių regiono bei visos Lietuvos.

„Mūsų šventė – tai kvietimas į 2024 m. šimtmetį mininčią Lietuvos dainų šventę „Kad giria žaliuotų“. Toje girioje tūkstančius metų auga ir Gyvybės medis – pasaulio stulpas, simbolinė ašis, jungianti dangų ir žemę, praeitį ir ateitį, lietuvio pasaulėjautą ir pasaulėvoką. Mes – dainų ir šokių šventės organizatoriai ir puoselėtojai – žinome ir liudijame: „Kad giria žaliuotų“, turi augti, klestėti dainomis, šokiais, melodijomis, kūrybiškumu, tikėjimu, tvarumu ir bičiulyste „Skambantis gyvybės medis“, – sako Šiaulių r. savivaldybės kultūros centro direktorė Jovita Lubienė.

Šiaulių regiono dainų ir šokių šventė prasidės gegužės 27 d. 19 val. iškilmingu atidarymo vakaru Šiaulių r. savivaldybės kultūros centro Didžiojoje salėje. Koncertuos Lietuvos kultūros centrų vadovų choras, vadovaujamas Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Dainų švenčių direktoriaus Sauliaus Liausos.

Gegužės 28 d. 20 val. Daugėlių pušyną užlies dainų skambesys – beveik 3 tūkst. atlikėjų žiūrovus pakvies į įspūdingą keturių valandų trukmės reginį, atliepiantį dainos, šokio, muzikos dermę. Ypatingą nuotaiką kurs režisūriniai, garsiniai bei vaizdiniai sprendimai, kuriuos įgyvendino šventės režisierė, baletmeisterė Leokadija Dabužinskaitė ir scenografas Marius Puskunigis. Renginio kulminacija taps visų šventės dalyvių atliekamas muzikinis kūrinys „Lietuva“ (muzika ir žodžiai Kipro Mašanausko).

Programoje dalyvaus liaudiškų ir šiuolaikinių šokių grupės, chorai, folkloro ansambliai, kapelos, dainų ir šokių ansambliai, Lietuvos kariuomenės orkestras, grupė „Vairas“, atlikėja Laura Remeikienė, dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ solistė Aistė Benkauskaitė, valstybinis choras „Vilnius“.

„Dainų ir šokių šventės – tai išskirtinę tradiciją kuriantis, puoselėjantis ir perduodantis procesas bei nuolatinis kultūrinis vyksmas, įspūdingiausias, spalvingiausias, vertingiausias kas ketverius metus pražystantis žiedas, auginamas ir puoselėjamas diena iš dienos, repeticija po repeticijos, vietos šventė po šventės kiekviename Lietuvos kaime ir mieste, dažnoje šeimoje ir bendruomenėje, kiekvienoje kultūros ir švietimo įstaigoje. Būtent regioninės dainų ir šokių šventės padeda prisiliesti prie šios tradicijos, pajusti jos vertę ir prasmę“, – regioninių dainų švenčių svarbą pabrėžė J. Lubienė.

Šiaulių regiono dainų ir šokių šventę „Skambantis gyvybės medis“ rengia Šiaulių rajono savivaldybė kartu su Lietuvos nacionaliniu kultūros centru bei Akmenės, Joniškio, Kelmės, Pakruojo, Radviliškio rajonų ir Šiaulių miesto savivaldybėmis.