LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Pasaulio lietuvius suburs Europos lietuvių kultūros dienos Norvegijoje
2022-06-02

 

Jau šį savaitgalį Norvegijoje, Rugalande, vyksiančios Europos lietuvių kultūros dienos suburs lietuvius net iš vienuolikos Europos šalių. Tris dienas truksiančiame renginyje vyks meninių kolektyvų pasirodymai, kultūros forumas, diskusijos apie diasporos kultūros politiką, pasirengimą Dainų šventėms bei pirmųjų Lietuvių namų Norvegijoje oficialus atidarymas.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro inicijuotas kultūros projektas – Europos lietuvių kultūros dienos – naujas tęstinis kultūros reiškinys, skirtas Europos lietuvių kultūrinei veiklai puoselėti ir skatinti, kasmet keliausiantis po skirtingas Europos šalis.

Pirmieji šią tradiciją pradeda Norvegijos lietuviai – birželio 3–6 d. Rugalande rengiamoje šventėje dalyvaus Airijos, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Lietuvos, Norvegijos, Ukrainos, Švedijos, Šveicarijos, Vokietijos ir JAV lietuvių bendruomenių pirmininkai, kultūrinės veiklos kuratoriai, mėgėjų meno kolektyvai ir jų vadovai.

Atidarymo renginyje susirinkusiuosius sveikins atstovai iš pagrindinių Lietuvos valstybinių ir vyriausybinių institucijų: Prezidentūros, Lietuvos Respublikos Seimo, Vyriausybės, Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijų.

Apvaliojo stalo diskusijose bus aptarta Lietuvos kultūros politika diasporai, bendradarbiavimas, priemonės ir būdai, kaip išlaikyti ir stiprinti diasporos tautinę tapatybę, sudarant sąlygas pasaulio lietuviams pažinti nacionalinę kultūrą ir naudotis jos ištekliais.

Svarbi renginio dalis – Lietuvos nacionalinio kultūros centro pristatoma tautinių kostiumų kolekcija ir 2024 m. Lietuvoje vyksianti jubiliejinė Dainų šventė.

Europos lietuvių kultūros dienose dalyvausiantys Europos šalių lietuvių mėgėjų meno kolektyvai ne tik džiugins susirinkusius tautiečius, bet ir įsilies į lietuviškos ir norvegiškos kultūros festivalį. Jų meniniai pasirodymai taps didžiulio kasmečio „Riskadagene“ festivalio dalimi.

Trijų dienų kultūros renginį karūnuos birželio 4 d. Homerseko miestelyje oficialiai atidaromi Lietuvių namai. Rugalando lietuvių bendrijos pastangomis restauruotas senas namas virto gražiu, akį traukiančiu pastatu miestelio centre ir svetingais namais, kuriuose vyks įvairūs lietuvybės puoselėjimo renginiai bei susitikimai.

Europos lietuvių kultūros dienų organizatoriai tikisi, kad šio renginio vėliava kasmet keliaus per skirtingas Europos šalis, kuriose gyvena ir savo tautinę tapatybę puoselėja užsienio lietuviai, kad šie susitikimai padės aktyvinti Europos kraštų lietuvių bendruomenių veiklą, skatins lietuvius burtis į meno kolektyvus, ruoštis ir dalyvauti Dainų šventėse Lietuvoje, taip pat taps puikia proga meno kolektyvų vadovams susitikti su Lietuvos institucijų atstovais aptarti diasporos tautinio identiteto puoselėjimo klausimus, o meno kolektyvams savo pasirodymais įvairiuose Europos miestuose garsinti Lietuvos vardą ir jos kultūrą.

Renginį organizuoja Rugalando lietuvių bendrija, Pasaulio lietuvių bendruomenė ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras.

PROGRAMA