Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Geriausiam 2020 m. kultūros centrui įteikta LR Kultūros ministerijos premija
2021-10-18

 

Geriausiu 2020 m. kultūros centru Aukščiausioje kategorijoje pripažintas Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras (direktorius Aurimas Gudas). Spalio 15 d. nominaciją kultūros centrui LR Kultūros ministro vardu įteikė viceministras Albinas Vilčinskas, Lietuvos nacionalinio kultūros centro vardu sveikino direktoriaus pavaduotoja Inga Kriščiūnienė.

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras – aukščiausios kategorijos renovuotas daugiafunkcis kultūros centras, aptarnaujantis apie 15 tūkst. miesto ir rajono gyventojų, turistinio sezono metu – papildomai apie 3 tūkst. turistų, turintis du teritorinius padalinius – Salake ir Turmante, bei penkis kultūrinių renginių organizatorius – Smalvose, Samaniuose, Degučiuose, Aviliuose ir Imbrade.

Įstaigoje dirba 48 žmonės, iš jų 34 kultūros ir meno darbuotojai. Po Zarasų kultūros centro stogu gyvuoja 15 folkloro, tradicinės muzikos ir šokių kolektyvų. Jų dėka Zarasuose vyksta stiprūs tradiciniai etnokultūriniai renginiai – rajoninis folkloro ansamblių sambūris „Gieda gaideliai“, rajoninis vaikų folkloro ansamblių sambūris „Oželio pastogėj“, respublikinis vaikų ir jaunimo festivalis „Zalvynė“, tarptautinis folkloro festivalis „Žolynai“, tarptautinis liaudiško muzikavimo festivalis „Sėlos muzikantai“ su aktyvia ir vis besiplečiančia „Mandolinos akademijos“ bendruomene, visame rajone išskirtinės tradicinės Užgavėnės ir Joninės. Taip pat centre veikia 25 mėgėjų meno kolektyvai, būreliai ar studijos, nesusijusios su etnine, tradicine kultūra – tai šiuolaikinių ir linijinių šokių, teatro, dainavimo, muzikos grupės, kurių pagrindu kasmet organizuojamos mėgėjų meno šventės.

Stiprių, savo darbui pasišventusių etnografų dėka Zarasų rajone klesti etninė kultūra, aktyviai ir tikslingai veikia amatų artelė, kurioje rūpinamasi autentiškų, sertifikuotų tautinių kostiumų gamyba, istorinių ir sceninių kostiumų siuvimu. Zarasų kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai kasmet parengia aukšto meninio lygio programas, pristatomas Naujųjų metų išvakarėse bei minint valstybines šventes. Turima infrastruktūra ir technologinės galimybės (mobili scena, garso ir apšvietimo aparatūra, modernus išmanusis autobusas „Kultūra ant ratų“ ir pan.) leidžia savarankiškai ir kokybiškai įgyvendinti didelio masto lauko renginius, tokius kaip dainų šventės, įvairūs menų festivaliai, edukacinės veiklos nutolusiuose rajono kampeliuose. Aktyvi projektinė veikla Zarasų kultūros centre sudaro galimybes plėsti kultūrinių edukacijų, pilietinių akcijų, profesionaliojo meno programų asortimentą bei turtinti tarptautinį kultūrinio bendradarbiavimo tinklą.

Zarasų kultūros centras – atvira bendruomenei įstaiga, kurioje išklausomi nepriklausomų kūrybinių grupių, laisvųjų menininkų ar pavienių gyventojų norai ir idėjos, stengiamasi įsiklausyti į miesto bei rajono gyventojų poreikius ir juos įgyvendinti.